Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

 
evden eve nakliyat evden eve
 
Galerie foto
 

Conferinta Cercetarea nationala privind egalitatea de sanse si gen


 

 

Comunicat de presa

 


Bucuresti, 28 iulie 2011 - Joi, 28.07.2011, Casa Universitarilor a fost gazda Conferintei de prezentare a rezultatelor Cercetarii nationale privind egalitatea de sanse si gen, realizata in cadrul proiectului „Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen". Evenimentul s-a bucurat de prezenta Rectorului Universitatii Politehnica Bucuresti Ecaterina Andronescu, a Rectorului Universitatii din Bucuresti Ioan Panzaru, a Presedintelui FNS Alma Mater Anton Hadar si a actritei Alina Serban.


Managerul proiectului „Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen", dl. Gabriel Petrea a deschis conferinta si a trecut in revista cele mai importante realizari din cadrul proiectului. Munca depusa de Uniunea Na­tio­na­la a tuturor Studentilor din Ro­ma­nia (UNSR), Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Federatia Nationala Sindicala Alma Mater s-a concretizat intr-o serie de activitati de promovare a egalitatii de sanse si gen.

 

Din datele colectate in urma aplicarii sondajului standardizat realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale „Avangarde" reiese ca societatea romaneasca se confrunta inca cu problema discriminarii. "Cercetarea nu releva date imbucuratoare. Prin intermediul proiectului incercam sa schimbam aceasta realitate nefasta, dar si atitudinea impasibila a cetatenilor cu privire la fenomenul discriminarii. Transformarea trebuie sa plece din interior, pentru ca nu exista acel stimul exterior care sa ne motiveze indeajuns de mult incat sa renuntam la mentalitatea patriarhala si sa promovam o societate incluziva. Misiunea noastra este de a contribui la responsabilizarea cetatenilor cu privire la respectarea egalitatii de sanse si gen pe piata muncii in special si in societate in general", a declarat Gabriel Petrea.

 

Aceasta cercetare era necesara pentru a sti de unde trebuie plecat, unde trebuie intervenit, care este segmentul ce necesita interventia cea mai rapida si ce mijloace trebuie adoptate in demersul de combatere a fenomenului discriminarii.

 

 "Romania nu s-a dovedit a fi un aspirator foarte bun al fondurilor structurale. Ne punem, insa, toata increderea in tinerii, care pana mai ieri, ne-au fost studenti si care astazi fac dovada unei pregatiri de calitate, fapt ce-i transforma in managerii ce ne asigura linistea" a declarat Anton Hadar, Presedinte FSN Alma Mater.

 

Lupta impotriva discriminarii trebuie sa inceapa inca de la gradinita, educatia fiind un factor esential in acest demers. "Este datoria actorilor sociali de a se implica in responsabilizarea cetatenilor, cu atat mai mult cu cat cifrele ne arata ca 90% dintre persoanele chestionate nu cunosc organizatii ale societatii civile care se ocupa de promovarea egalitatii de sanse si gen. Si mai ingrijorator este faptul ca 96% dintre romani nici nu intentioneaza sa se implice vreodata in astfel de organizatii. De aceea, nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca pentru 28% dintre indivizi fenomenul discriminarii in Romania va lua amploare. Cele mai discriminate categorii sociale din Romania sunt persoanele cu handicap (69%), persoanele infectate cu HIV/SIDA (64%), persoanele varstnice (59%), persoanele de etnie roma (50%), femeile (27%), persoanele tinere (19%) si minoritatile religioase(14%)",a adaugat Gabriel Petrea.

 

Pentru ca nu-i place sa vorbeasca foarte mult despre povestea personala ci mai degraba despre povestea ei legata de educatie si de reusitele din domeniul artelor, actrita Alina Serban este una dintre persoanele pe care merita sa le dai ca exemplu. "Am multe de impartasit cu beneficiarii acestui proiect. Stiu ce inseamna sa cresti intr-un centru de plasament, stiu ce inseamna sa fii de etnie roma, stiu ce inseamna a fi discriminat. Am trecut de la a dormi pe lazi la a studia la New York. Am trecut prin situatii dificile, care nu credeam ca mai au o rezolvare, cum ar fi a-mi vizita mama la inchisoare, stiu ce inseamna a fugi de la scoala inainte de terminarea orelor de curs pentru a nu te vedea colegii unde locuiesti. Nu am stiut ce inseamna a scrie astfel de proiecte atunci, nu am stiut ca poti sa ceri ajutor si sa te faci auzit. Am stiut intotdeauna ca munca este cea care te ridica. Acum, am sansa de a lupta impotriva discriminarii alaturi de consortiul acestui proiect, fapt ce imi da si mai multa incredere in faptul ca mentalitatile se pot schimba" , a declarat Alina Serban.

 

Pentru ca cei mai in masura sa vorbeasca despre educatie sunt chiar cei sistemul de invatamant romanesc, Rectorul Universitatii din Bucuresti, Ioan Panzaru, declara urmatoarele cu privire la evenimentul de astazi "Consortiul proiectului Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen se preocupa de probleme de discriminare, de egalitate de sanse, de probleme etice intr-un cuvant. Exista lucruri mai importante decat supravietuirea materiala si de aceea este greu sa construim o Romanie durabila. Din rezultatele prezentate reiese ca Romania nu a iesit din starea de negare, nu a incetat sa ascunda ca exista discriminare".


Pentru a contura si mai bine aceasta realitate, Rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, Ecaterina Andronescu, declara "Societatea romaneasca are tendinta de a promova inegalitatea de sanse si nu egalitatea. Trebuie sa asiguram egalitatea de sanse si gen in educatie, sa asiguram accesul categoriilor sociale defavorizate la cultura. Vorbim de o inegalitate intre cei bogati si cei saraci, intre mediul rural si urban, intre urbanul bogat si urbanul sarac. Rezultatele de anul acesta din educatie ne demonstreaza ca nu exista sanse egale in constructia tinerilor. Educatia este modalitatea de a asigura reusita in procesul de combatere a discriminarii".


Persoana de contact: Andreea Birdeanu, andreea.birdeanu@totiegali.ro, tel. 0737514530.

 

Descarca comunicatul.

Descarca raportul cercetarii.

Descarca analiza cercetarii.

Catre galeria foto.