Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

 
evden eve nakliyat evden eve
 
Galerie foto
 

Rezultate chestionar TNA online


In perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012 vizitatorii site-ului www.totiegali.ro au fost invitati sa completeze un chestionar Training Needs Assessement in vederea identificarii statutului femeii pe piata muncii si a nevoilor acestora de formare.

 

471 respondenti (119 barbati si 352 femei) au completat chestionarul propus de Consortiul de proiect. Dintre acestia 317 sunt din mediul urban, numar dublu fata de persoanele din mediu rural (154) si varste cuprinse intre 25 si 45 de ani (239). Urmatoarea categorie este reprezentata de persoanele cu varste intre 18 - 25 ani - 135. Categoria de varsta 45-54 ani a inregistrat 69 de votanti, in timp ce categoria 55-64 de ani - 28 votanti.

 

La intrebarea Sunt femeile integrate proportional cu barbatii pe piata muncii? distributia voturilor este urmatoarea: Da - 103; Nu - 175; Sunt mai multi angajati barbati  - 135; Sunt mai multe angajate femei - 58.


In opinia a 256 de respondenti Femeile nu ocupa acelasi loc si pozitii pe piata muncii ca si barbatii. 79 de persoane nu au dorit sa raspunda.

 

164 dintre persoanele care au completat chestionarul au raspuns negativ la intrebarea Se aplica acelasi sistem de remunerare pentru femei si barbati? In opinia altor 93 de persoane, barbatii sunt favorizati.


Cca. 260 de persoane considera ca sexul feminin este predispus la somaj, in timp ce doar 95 de voturi au indicat barbatul ca fiind victima pietei muncii.

 

La intrebarea Care dintre cursurile de mai jos considerati ca v-ar fi util pentru dezvoltarea profesionala? au putut raspunde doar femeile, deoarece, acestea reprezinta grupul tinta al proiectului „Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen" si totodata beneficiarele cursurilor de formare ce vor fi livrate.

 

Raspunsurile la aceasta intrebare au fost inchise, un respondent putand opta pentru maximum 7 cursuri de formare profesionala din 20 propuse. Astfel, punctajele obtinute au fost urmatoarele: Formator de formator - 317; Competente sociale si civice - 90; Competente antreprenoriale - 98; Comunicare in limba oficiala - 275; Manager de proiect - 173; Expert achizitii - 219; Manager vanzari - 229; Comunicare in limbi straine - 72; Consilier vocational - 60; Evualator de competente profesionale - 87; Manager al sistemului calitatii - 98; Techniciar bugetar - 43; Auditor al calitatii - 81; Administrator pensiune turistica - 49; Educator - 51; Auditor de mediu - 54; Psiholog scolar - 55; Consilier scolar - 65; Manager de resurse umane - 200;

 

Cursul Formator de formator a inregistrat 317 voturi, cu 42 de puncte mai mult decat urmatoarea optiune - Comunicare in limba oficiala. Ca urmare, Consortiul proiectului a decis, pe baza optiunilor inregistrate, ca cele 550 de femei din grupul tinta sa beneficieze, intr-o prima etapa, de aceasta calificare.

 

Deoarece cursurile Comunicare in limba oficiala (275), Manager de proiect (173), Expert achizitii (219), Manager vanzari (229), Manager de resurse umane (200) au inregistrat punctaje foarte apropiate si mult peste media celorlalte variante existente, Uniunea Nationala a tuturor Studentilor din Romania, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Federatia Nationala Sindicala Alma Mater au decis ca acestea sa reprezinte un al doilea pachet de cursuri oferite grupului tinta.

 

Datele culese prin intermediul chestionarului online indica o distributie disproportionata a sexelor pe piata muncii si o inclinare a balantei in defavoarea femeilor. De aceea, este nevoie de incurajarea participarii feminine la cursuri de formare profesionala si la dezvoltarea de initiative antreprenoriale.

 

Vizualizeaza documentul.