Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

 
evden eve nakliyat evden eve
 
Galerie foto
 

Egalitatea de sanse si gen in aparatul decizional


In data de 20 decembrie 2013 a avut loc, la Tulcea, actiunea de informare cu titlul „Egalitatea de sanse si gen in aparatul decizional". Evenimentul s-a desfasurat la Casa Avramide, Strada Progresului nr. 32, Tulcea. In cadrul acestuia, au fost discutate aspecte legate de participarea egala la procesul decizional.

 

Legislatia nationala, in primul rand Constitutia Romaniei, afirma egalitatea intre cetatenii sai, fara deosebire de sex, si in principiu nu contine norme discriminatorii dupa acest criteriu.

 

Desi societatea civila, in special asociatiile care militeaza pentru drepturile femeilor, a semnalat de mai multa vreme inegalitatile existente in fapt intre femeile si barbatii din Romania, institutiile publice au abordat problematica egalitatii de gen doar in cadrul procesului de negociere in vederea aderarii la Uniunea Europeana, indeplinirea standardelor in acest domeniu constituind unul dintre criteriile de aderare.

 

Contextul romanesc arata ca, in domeniul muncii exista o segregare pe sexe a ocupatiilor, observandu-se faptul ca cele in care predomina femeile sunt, in general, mai prost platite. Barbatii reprezinta mai mult de jumatate din populatia activa. Activitatile „feminizate" ale economiei nationale sunt sanatatea si invatamantul.

 

Desi Romania a facut progrese in indeplinirea angajamentelor asumate in domeniul drepturilor omului, acestea nu sunt semnificative in ceea ce priveste asigurarea participarii egale a femeilor si barbatilor la viata sociala, astfel incat sferele decizionale politice de nivel inalt, structurile de partid sau institutiile administratiei publice nu sunt accesibile in aceeasi masura femeilor si barbatilor, femeile ramanand cel mai adesea cantonate in activitati executive, fara posibilitati reale de promovare sau de afirmare in prima linie politica.

 

Participarea disproportionata a femeilor si barbatilor la viata publica si la luarea deciziilor reflecta cel mai bine existenta si perpetuarea discriminarilor dupa criteriul de sex. Incontestabil, lumea politica si viata partidelor sunt dominate de barbati, desi drepturile politice egale pentru toti cetatenii, femei si barbati, sunt legiferate de peste saizeci de ani.

 

Fara a fi spectaculoasa, o oarecare schimbare s-a petrecut in sfera economica, accesul mai larg al femeilor in functii de conducere ale unitatilor economice, in special in sectorul privat, reprezentand un inceput de recunoastere a capacitatilor antreprenoriale si manageriale ale acestora.

 

In cadrul acestui eveniment s-a ajuns la urmatoarele concluzii: accesul egal pe piata muncii presupune initierea si derularea unor programe de informare referitoare la egalitatea in drepturi pe piata muncii pentru femei si pentru barbati, precum si stimularea interesului pentru formarea profesionala continua in vederea facilitarii accesului in toate sectoarele de activitate. In acest sens, este nevoie de implementarea de programe speciale de reconversie profesionala a fortei de munca feminina in sectoarele de activitate in care sunt in mod traditional mai putin reprezentate, in special in sectoarele ce folosesc tehnologii de formare si de informare.

 

Catre galeria foto.