Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

 
evden eve nakliyat evden eve
 
Galerie foto
 

Prejudecatile de gen si varsta pot fi o piedica in exercitarea profesiei de cercetator?


In data de 19 februarie 2014 a avut loc conferinta de informare "Prejudecatile de gen si varsta pot fi o piedica in exercitarea profesiei de cercetator?", organizata de FNS Alma Mater, UNSR si MEN in cadrul proiectului „Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, POSDRU/97/6.3/S/63310.


La aceasta conferinta au participat un numar de 27 de participanti, dintre care 14 femei. Tematica prezentarii a fost structurata astfel:

 

  • prezentarea proiectului;
  • obiectivele proiectului;
  • ce ofera proiectul;
  • generalitati privind legislatia nationala pe tema egalitatii de sanse;
  • prezentarea statistica a diverselor forme de discriminare la nivelul Romaniei;
  • elemente de Codul Muncii care incrimineaza discriminarea;
  • cum poate actiona sindicatul local in apararea drepturilor tinerilor si femeilor.

 

S-au purtat discutii pe tema promovarii tinerilor la locul de munca, precum si a protectiei tinerelor mame.

 

Persoanele apartinand diferitelor etnii, cele cu dizabilitati, persoanele in varsta, dar mai ales femeile sunt categoriile cele mai expuse discriminarii, in special la locul de munca. Potrivit unui studiu facut la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie, cel mai mare nivel perceput al discriminarii pe piata muncii si la locul de munca este in randul angajatilor din institutiile publice. Cele mai vizate categorii sunt femeile, persoane cu varste de peste 40 de ani sau cu varste sub 25 de ani.

 

In sprijinul femeilor discriminate vin institutiile statului. Astfel, Romania are o lege care sanctioneaza discriminarea, Legea nr. 48, adoptata in anul 2002. De asemenea, Guvernul Romaniei a adoptat Hotӑrarea nr. 1.258/2004 privind aprobarea Planului national de actiune pentru combaterea discriminarii. Din anul 2003 functioneazӑ Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

 

Catre galeria foto.