Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

 
evden eve nakliyat evden eve
 
Galerie foto
 

Rromii din Romania – generalizare, discriminare, prejudecati si probleme


In data de 25 februarie 2014 a avut loc conferinta de informare "Rromii din Romania - generalizare, discriminare, prejudecati si probleme", organizată de UNSR, FNS Alma Mater si MEN in cadrul proiectului „Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, POSDRU/97/6.3/S/63310.


In cadrul acestei conferinte s-au purtat discutii privind problemele cu care se confrunta persoanele de etnie rroma in societate, probleme vizand intregrarea acestora, discriminarile si prejudecatile la adresa lor. Romania este tara europeana in care se afla cea mai numeroasa populatie de rromi. Conform ultimului recensamant, acestia numara 535.140 de persoane (2,5% din totalul populatiei), fiind al doilea grup etnic minoritar din Romania dupa cel maghiar.

 

Persoanele prezente la conferinta au declarat, in cadrul discutiilor purtate, faptul ca printre principalele probleme ale comunitatilor de rromi din tara noastra se numara conditiile de locuit si starea de sanatate precare, veniturile scazute si lipsa locurilor de munca/slaba participare pe piata fortei de munca, nivelul scazut al educatiei, calitatea drumurilor si lipsa facilitatilor legate de conectarea la o sursa de apa potabila si, nu in ultimul rand, discriminarea pe criterii etnice.

 

Din cauza perceptiilor populatiei din Romania fata de aceasta majoritate etnica (rromii fiind considerati hoti, infractori, lenesi, dezinteresati si indiferenti, needucati si civilizati), acestia au probleme in a-si gasi un loc de munca si se confrunta cu fenomenul de segregare - izolarea grupurilor vulnerabile - atat in ceea ce priveste contactul cu societatea, cat si cu serviciile de asistenta medicala, ocuparea fortei de munca si accesul la educatie.

 

Agentia Nationala pentru Rromi cauta solutii pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale membrilor comunitatilor de rromi, prin sporirea disponibilitatii si accesibilitatii locuintelor sociale adecvate si prin promovarea conceptului de discriminare pozitiva - crearea si atribuirea de locuri de munca pentru rromi in administratie si incurajarea copiilor de etnie rroma sa mearga la scoala.

 

Catre galeria foto.