Cum poți transforma alimentele în superalimente?

Anumite alimente, foarte banale de altfel la noi in farfurie, precum cartofii sau dovleacul placintar, pot sa ne rezerve o multime de surprize. Este de ajuns daca apelezi la cateva trucuri pentru a le decupla beneficiile minunate si pentru a te bucura de o sanatate in top.

Iata cateva reflexe deci pentru a nu pierde nimic si pentru a profita mai bine de nivelul lor de vitamine, de minerale, omega 3 si alti nutrienti esentiali.

Nu doar semintele, algele sau pseudo-cerealele sunt superalimente. Preparate altfel, anumite alimente pot sa fie la fel de remarcabile.

Fierbe rosia. Dupa cum o demonstreaza si frumoasa sa culoare rosie, rosia este foarte bogata intr-un pigment din familia carotenoizilor, licopenul, cu o puternica actiune antioxidanta. Dar rosiile fierte sunt mult mai concentrate in licopen decat cele crude.

Prepara la cuptor dovleacul placintar. Dovleacul placintar este foarte bogat in betacaroten, un precursor al vitaminei A. Dar, la fel ca si in cazul rosiei, biodisponibilitatea sa va creste daca este expus la caldura. Si pentru a nu-si pierde o parte din vitamine sau nutrienti esentiali prin fierberea in apa, cel mai bine ar fi sa il prepari la cuptor.

Zdrobeste usturoiul. Usturoiul este un excelent aliment anti-cancer, cu conditia de a-l curata si zdrobi chiar inainte de a-l consuma. Se va permite astfel eliberarea de allinaza, o substanta cu proprietati antioxidante, antivirale, anticancerigene si detox.

Consuma somonul crud. La fel ca si toti pestii grasi, somonul este o sursa excelenta de acizi grasi omega 3, benefici pentru sanatatea vasculara si a creierului. Dar acizii grasi sunt vulneraibli si se distrug daca sunt expusi la temperaturi ridicate.

Mananca banana cand este verde. Bananele galbene, foarte coapte, contin cantitati importante de glucide, in timp de bananele verzi, sunt foarte bogate in amidon rezistent, care nu afecteaza glicemia si care au un impact foarte benefic asupra satietatii.

Alege cele mai colorate legume. Cu cat sunt mai vii culorile, cu atat sunt mai bogate in antioxidanti. Laptuca Lollo Rosa, de exemplu, contine de 690 de ori mai multi polifeonoli decat Iceberg, iar ceapa rosie de 100 de ori mai multi decat cea alba.

Lasă un răspuns