De ce ar trebui să consumi andive? 6 motive

Andiva este o leguma care contine foarte putine calorii, dar care este foarte bogata in nutrienti. Este cea care te va ajuta sa iti ameliorezi digestia datorita dozei sale de fibre, sa diminuezi nivelul de colesterol rau, sa ameliorezi masa osoasa, sa iti protejezi ochii si creierul… in plus, le ajuta pe femeile insarcinate pe timpul sarcinii.

Crude in salate sau preparate alaturi de jambon, andivele sunt legume cu frunze, foarte bogate in nutrienti si foarte sarace in calorii. Sursa de vitamine, de minerale si de antioxidanti, andiva vine cu un plus de seleniu, de vitamina B9 si mai ales, de fibre.

O andiva mare corespunde unei portii de legume foarte usor de preparat si de degustat. Iata insa care sunt principalele sale beneficii.

Digestia. In jur de 100 de grame de andive crude contin doar 17 calorii, dar aduc in jur de 6 grame de fibre alimentare. Fibrele ajuta organismul sa digere mai bine alimentele si previn in acelasi timp constipatia. Pot sa reduca in acelasi timp riscurile cardiace si ajuta persoanele care sufera de diabet de tip 1 si tip 2 sa isi controleze glicemia.

Colesterol. Fibrele solubile prezente in andive te pot ajuta sa diminuezi nivelul de colesterol rau. Studiile au demonstrat ca fibrele pot sa aiba si alte avantaje pentru sanatatea cardiaca, precum reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiilor.

Oasele. Andivele sunt surse importante de vitamina K, o vitamina care serveste la fixarea calciului in oase. Un consum suficient de vitamina K poate ajuta la reducerea hipercalciuriei, un exces de calciu in urina.

Ochi. Foarte bogate in beta-caroten, andivele sunt foarte benefice pentru vedere. Betacarotenul poate sa fie convertit in vitamina A, o vitamina care poate ajuta la lupta contra mancarimilor oculare, la ulcerele oculare si la uscaciunea oculara.

Creier, mai multi compusi din andive, precum potasiul, vitamina B9 sau diversi antioxidanti au doar beneficii neurologice. Potasiul poate in acelasi timp sa stimuleze fluxul sanguin inspre creier si sa stimuleze cognitia, concentrarea si activitatea neuronala.

Sarcina. Vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, continuta de andive, joaca un rol esential in formarea fatului in timpul sarcinii.

Lasă un răspuns