Mirodenii: 7 antioxidanți foarte puternici de încercat

Cu siguranță că ai auzit până acum de rolul esențial al antioxidanților, cei mai buni atunci când vine vorba despre încetinirea procesului de îmbătrânire al celulelor. Dar unde se găsesc acești compuși în afară de fructe și de legume? Nu trebuie să cauți foarte departe. Le găsești în mirodenii și ierburi aromatice.

Organismul nostru produce în mod natural radicali liberi. Acest fenomen vital de apărare al organismului poate accelera însă îmbătrânirea celulelor. Iar dacă radicalii liberi se află în exces la noi în organism, pot apărea boli precum diabetul, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer sau maladia Alzheimer. Pentru a lupta contra radicalilor liberi, antioxidanții sunt esențiali, deoarece sunt capabili să detoxifice organismul.

Deci pe lângă fructe și legume care te ajută să îți refaci stocul de antioxidanți mai ales cele foarte colorate precum morcovii, broccoli, roșii sau fructe roșii, antioxidanții se mai pot găsi în ierburi sau mirodenii.

Cuisoarele. Cuisoarele sunt mirodeniile cu cel mai ridicat nivel de antioxidanți naturali. Conțin un nivel foarte important de fenoli, compuși foarte importanți atunci când vine vorba despre a lupta contra radicalilor liberi. Se pot consuma alături de carne, de legume dar și de deserturi cu fructe.

Oregano uscat. Este o excelentă sursă de antioxidanți deoarece conțin polifenoli. Se poate asocia foarte ușor cu tot felul de preparate deoarece conține roșii, se poate folosi în salate și alături de legume.

Rozmarinul uscat. Este o altă sursă foarte bună de antioxidanți care se poate folosi la carnea pe grătar, la marinate dar și alături de cartofi sau amestecuri de legume. Se poate adăuga și unui ulei vegetal pentru a obține un ulei foarte parfumat.

Cimbrul uscat. La fel ca și rozmarinul uscat, cimbrul uscat este perfect alături de carne, de legume sau salate.

Scorțișoara pudră. O mirodenie cu o mulțime de virtuți care se folosește mai ales pentru a parfuma deserturile. Dar este delicioasă alături de pui sau de tot felul de preparate cu carne.

Curcuma. Este un clasic al bucătăriei indiene, excelent în curry, alături de orez sau în supe.

Salvia măcinată. Este delicioasă alături de carnea la grătar, cu legume sau în supe, mai ales cu dovleac butternut.

Lasă un răspuns