Serialul Bir Başkadır, un excelent serial foarte popular in Turcia

Bir Başkadır sau Ethos in engleza este un excelent serial care merita sa fie descoperit. Provenit din limba greaca, cuvantul “ethos” desemneaza un ansamblu de caractere commune ale unui grup de indivizi care apartin aceleiasi societati. Dar, din contra, Bir Başkadır vrea sa spuna “este diferit” sau “este unic” in turca.

Cele doua titluri se potrivesc la fel de bine ambele, acestei productii realiste scrise si realizate de catre Berkun Oya.

Aici se face portretul catorva personaje, simbolul societatii turcesti divizata intre conservatorismul religios si modernitate, intre Orient si Occident.

Avand drept fundal, cosmopolitul si dinamicul oras Istanbul, Ethos este un serial care incepe cu Meryem, o tanara femeie de confesiune musulmana care sufera de numeroase sincope si care este trimisa de doctorul sau la Peri, un psihiatru la spitalul public.

Un soc de culturi are loc intre doua femei- una locuieste la tara alaturi de fratele sau, cu cumnata sa depresiva si cei doi copii ai lor si care face curatenie cu jumatate de norma. Alta, este atee si celibatara si apartine unei clase sociale mai de rang.

Cele doua au un lucru in comun- un sentiment de solitudine si o dorinta refulata de a gasi iubirea. Intr-o savuroasa rasturnare de situatie, prezenta lui Meryem il va face pe Peri sa isi puna mai multe intrebari cu privire la radacinile si prejudecatile cu privire la femeile care poarta val.

Alaturi de aceste personaje, mai gasim si altele- Yasin, un fost soldat, neputincios in fata depresiei sotiei sale, ghidul spiritual Ali Sadi Hoca si fiica Hayrunissa, bulversata de un doliu sau Güblin care are cu sora sa o relatie conflictuala.

In orice caz, este un serial care incearca sa panseze plagile societatii turcesti si prezinta un stil foarte singular care ne va surprinde cu siguranta. Nu e de mirare ca a starnit o multime de controverse in Turcia.

Lasă un răspuns